Programul de Educaţie Parentală Circle of Security sau Cercul Siguranței
Circle of security
"Circle of Security Parenting" este un program program de intervenție timpurie (0-8 ani) destinat părinților și/sau îngrijitorilor cu scopul de a consolida atașamentul sigur în relațiile de îngrijire. Acesta ajută părinții să înțeleagă comportamentele dificile ale copiilor ca fiind comunicări ale unor nevoi specifice. Acest program îi îndeamnă pe părinți să se gândească altfel la comportamente, concentrându-se pe nevoia din spatele comportamentului și nu doar pe comportamentul în sine. Până în prezent, programul s-a extins la nivel global, fiind disponibil în peste 30 de țări și tradus în 14 limbi. Vei găsi o introducere pentru acest program în video-ul din dreapta.
Bun venit în călătoria ta către o relație mai profundă și mai armonioasă cu copilul tău! Dacă te-ai simțit vreodată pierdut sau copleșit de emoțiile și comportamentele copilului tău, nu ești singur. Ca facilitator al programului Circle of Security, îți propun un curs special conceput pentru a descoperi nevoile reale ale copilului tău și pentru a construi o relație de atașament sigură.
Ce este Circle of Security?
Circle of Security (Cercul Siguranței) este un program de educație parentală recunoscut la nivel internațional, bazat pe decenii de cercetare a atașamentului dintre părinți și copii. Acest curs te va ajuta să înțelegi comportamentele copilului, să identifici și să răspunzi nevoilor sale emoționale și să îți fortifici relația cu el. Pe lângă beneficiile pe care le are programul pentru rolul vostru de părinte și pentru construirea unui atașament securizant cu copilul, este foarte posibil să descoperiți că veți începe să aveți o mai bună conexiune cu voi înșivă și cu copilul vostru interior.
Vom crea un spațiu unde voi să vă puneți bazele autonomiei ca părinți, astfel încât, pe măsură ce trece timpul, să aveți mai multă încredere în voi, claritate și siguranța că ceea ce faceți este sănătos pentru voi, copil, dar și pentru relațiile voastre cu cei din jur.
Sesiunile sunt bazate pe cunoștințe practice, folosind clipuri video, discuții și materiale pentru a explora nevoile emoționale ale copiilor și pentru a construi abilitatea voastră, ca părinți, de a răspunde sensibil la aceste nevoi.
Ne vom axa cât mai mult pe reducerea sentimentului de vinovăție și a rușinii, atât de familiare tuturor părinților și vom învăța cum a fi un părinte suficient de bun este suficient.
Cum se desfășoară cursul?
Cursul clasic se desfășoară pe durata a 8 sesiuni, fiecare durând 90 de minute. În aceste întâlniri, vei parcurge:
Introducere în Cercul Siguranței – Împreună vom construi un mediu sigur și incitant în care să puteți explora meseria de părinte. Vom introduce conceptul de Cerc al Siguranței și modul în care cercul “apare întotdeauna” în viețile copiilor și ale adulților.
Să învățăm despre nevoile copiilor parcurgând tot Cercul – Vă veți dezvolta abilitățile de a citi comportamentele copiilor și veți înțelege care sunt nevoile din spatele acestora, utilizând Cercul Siguranței ca pe o hartă.
Să fim alături de copii pe Cercul Siguranței – “A-fi-Alături” nu se referă la o tehnică anume ci este mai degrabă o stare de spirit și o atitudine fundamentală de empatie față de copii. Copiii au nevoie de sprijin pentru a dezvolta o viață emoțională sănătoasă iar acest lucru se întâmplă când noi le suntem “alături”, fiindcă în felul acesta ei învață să fie “alături” de ceilalți. Vom discuta despre ce înseamnă să le fiți alături copiilor voștri și cum puteți face asta.
Să fim alături de bebeluși pe Cercul Siguranței – Mulți părinți întreabă: “Oare când au început aceste nevoi?” În acest capitol îi vom urmări pe bebeluși și vom descoperi împreună că ei se nasc programați pentru Cercul Siguranței și că din primele momente ale vieții lor încep să ne învețe despre nevoile lor de pe tot Cercul. Vom învăța o metodă simplă care să vă ajute să deveniți sensibili la fluctuațiile de atenție și emoție ale copiilor și cum să răspundeți adecvat la acestea.
Calea spre siguranță – Dacă primele capitole ale acestui program vă ajută să priviți comportamentul copilului prin prisma nevoilor legate de atașament, în acest capitol vom face trecerea de la observarea copilului către observarea propriei persoane. Sentimentul de siguranță poate fi obținut, iar această cale presupune parcurgerea unor pași esențiali.
Să ne înțelegem dificultățile – Vom discuta despre unde apar dificultățile voastre în relația cu copilul și despre rolul vostru de a fi “Mâini” pe Cerc, fiind “mai Mari, mai Puternici, mai Înțelepți și Blânzi”.
Ruperea relațiilor și repararea lor – Vom învăța să observăm ce ne spune copilul din spatele comportamentului său când acesta este problematic. Vom discuta despre ce puteți face voi atunci când are loc un moment de “ruptură în relația” cu copilul.
Să recapitulăm și să sărbătorim – Vom recapitula, vom discuta despre dificultăți întâmpinate și vom răspunde la întrebări. Vom avea oportunitatea de a vorbi despre cum a fost experiența parcurgerii acestui program.
Pentru cine este acest curs?
Acest program este adresat atât mămicilor, cât și tăticilor, bunicilor, viitorilor părinți, asistenților maternali, părinților adoptivi, educatoarelor și îngrijitoarelor din creșe și grădinițe și tuturor celor care au un rol semnificativ în creșterea și educarea copiilor.
Mod de desfășurare a întâlnirilor: În cadrul fiecărei întâlniri, participanții vor avea oportunitatea de a viziona filmulețe care îi vor ajuta să descifreze semnalele subtile pe care copiii și ei înșiși le transmit prin comportament. Prin exerciții de reflecție, vor fi ghidați în explorarea propriilor emoții și a relației cu copiii lor, identificând atât zone de confort emoțional, cât și posibile vulnerabilități. Informațiile și exercițiile din fiecare modul sunt interconectate și au o legătură strânsă între ele. Pentru a maximiza beneficiile oferite de program și pentru a avea o înțelegere completă a conținutului, este esențială participarea la fiecare întâlnire.
Aspecte organizatorice:
Durată și frecvență: 8 întâlniri de 90 min fiecare, desfășurate săptămânal.
Program: Miercuri ,11-12:30, incepand cu 20 martie
Mod de desfășurare: Online, prin platforma Zoom.
Grupuri: Număr limitat la 10 participanți
Costuri: 850 lei/persoană. Pentru a vă asigura locul, se va plăti un avans de 50%, iar restul sumei va fi achitat până la a doua întâlnire. Avansul poate fi returnat dacă aduceți pe altcineva în loc.
Confidențialitate și GDPR: Pentru a asigura un mediu sigur și de încredere, toți participanții la program vor semna un acord de confidențialitate înainte de a se înscrie. Acest acord subliniază importanța respectării vieții private a celorlalți membri și păstrarea informațiilor discutate în cadrul grupului într-un cadru strict confidențial. În plus, toate detaliile personale furnizate în procesul de înscriere vor fi tratate cu cea mai mare atenție, conform regulamentelor GDPR.
Dacă ești pregătit să faci primul pas către o relație mai armonioasă și mai sigură cu copilul tău, apasă ape butonul de înscriere. Împreună, vom descoperi calea către o conexiune autentică și durabilă.